Dag 12: Rijden in de bergen

Dag 12: Busana – Cutigliano 107 km (totaal 1461 km). Een grandioze dag vandaag. De Apennijnen zijn erg mooi en zo-ook de boerderij waar we nu gaan overnachten. We zijn nog ca. 100 km van Tonda vandaan en daar gaan we morgen naar toe.

Het rijden in de Bergen is, laten we zeggen, interessant. Mijn conclusie van gisteren dat de actieradius van de LEAF in de bergen van 150 naar 120 km zakt is heel aardig. We hadden 106 op het programma staan, dus dat was kantje boord. I.i.g. te weinig om relaxed in één keer door te rijden. Dus stopcontact 16 gevonden bij een ijzerwarenhandel. En 2 uur erbij geladen. Het bleek niet nodig, maar de speling was geen luxe want we hadden niets geboekt.

Over het rijden in de bergen. Ik vind het regenereren tegenvallen. We zijn een pas (1175m) af komen rijden en het leverde niet één streepje op, op de accuschaal van 1 tot 12 streepjes. De tweede pas (1388m) leverde 1 streepje terugverdienen op. Terwijl het er 3 kostte om er tegenop te rijden.
Het is ook wel te verklaren: Een pas rijd je rustig (circa 40 km/h) op. Dat vergt zo’n 18 kW vermogen. Daarna rijd je rustig remmend naar beneden en je ziet dat ie zo rond de 10 weet te genereren. Vervolgens is het natuurlijk de vraag hoeveel procent daarvan goed en wel terug de accu gaat. Tel uit je verlies.

Maar het moet gezegd worden: Rijden in de bergen met een Nissan LEAF is een fantastische ervaring en heel goed mogelijk!

This entry was posted in Dagverslagen, Opladen, Rijervaringen and tagged , . Bookmark the permalink.