De historie van Tonda

Zoals hier al uitgelegd is Tonda een oud dorp dat is omgebouwd tot vakantieoord door Hapimag. Vandaag hoorden we daar meer over en kregen we een kaart van voor de “conversie”.

Tonda komt van Rotonda, wat weer komt van de ronde vorm van het drop. Het zijn zo’n 15 huizen die min of meer in een cirkel om de top van een berg liggen. Het bestaat sinds de 12de eeuw en is door de jaren onderwerp van dispuut geweest tussen Siena en Florence. In de hoogtijdagen woonden er tot wel 500 mensen. (Nu, 100% volgeboekt 170, hoewel je daar niet veel van merkt).

In de vijftiger jaren, is het dorp langzamerhand verlaten, o.a. door problemen met watervoorziening. In de zeventiger jaren heeft Hapimag het in zijn geheel onder handen genomen en tot vakantiedorp gemaakt. Problemen met water zijn er nog steeds. Als het droog is moeten ze met trucks het water aanslepen, wat de reden is dat ze het niet verder hebben uitgebreid.

Op de foto’s hieronder zie je de verschillen tussen 1970 en vandaag, die eigenlijk op zwart-wit versus kleur neerkomen. Toevallig is het ons gebouw en linksboven is ons appartement.

This entry was posted in Algemeen, Even wat anders and tagged , . Bookmark the permalink.